sobota, 3 marca 2012

Karkówka na parze z sosem czosnkowym

Pierwszy przepis w Kuchni w chmurach na czerwone mięso. Niebo w gębie :) Teraz mam już więcej odwagi do parowania wieprzowinki ;)

UPDATE - 29 lipca 2012r.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry karkówki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka, ostra papryka

Karkówkę niebyt mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny (im dłużej tym lepiej). Wkładamy do parowaru i parujemy 30 minut, po czym odwracamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 30 minut.
Majonez i śmietanę mieszamy w miseczce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę słodkiej papryki, mieszamy.
Mięso polewamy sosem czosnkowym i podajemy z warzywami ugotowanymi na parze (np. brokułami).


2 komentarze:

  1. Ellou... mam taką nieśmiałą uwagę, że może czas parowania karkówki zależy od jej grubości, bo tego mnie uczy doświadczenie. Tak więc jeśli karkówka ma 1,5 cm grubości to może by wystarczyło z 15 minut na jedną stronę. 30 minut to raczej - tak na moje wyczucie dla grubości 3 cm. Poza tym: gratuluję świetnego tematu "w chmurach" - na parze i w wodzie! Cool.

    OdpowiedzUsuń
  2. Plastry karkówki zawszę biorę 1-1,5cm i mocno rozbijam. Kiedyś gotowałam 50 minut w sumie i było twarde mięso.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania! :)