czwartek, 8 marca 2012

Piekło-Niebo, czyli ostry kurczak w słodkim sosie - gotowany na parze

UPDATE - 29 czerwca 2012r.

Jak na moje podniebienie - bardzo ostry kurczak! Jeżeli ktoś nie lubi zbyt ostrych potraw można zmniejszyć ilość pieprzu i ostrej papryki.

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka mleka

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, dodajemy przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, sól i czosnek i mieszamy tak żeby każdy kawałek był obtoczony przyprawami. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Mięso przekładamy na dolną podstawkę parowaru. Ryż wsypujemy do podstawki do gotowania ryżu, zalewamy wrzątkiem, tak aby wody było więcej niż ryżu i wkładamy do drugiego pięta parowara. Parujemy 20 minut. Jeżeli ryż będzie bardzo twardy można go parować trochę dłużej (powinien wchłonąć całą wodę z podstawki). W garnku zagotowujemy mleko z miodem, dodajemy uparowane mięso i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zapraszam do komentowania! :)