niedziela, 7 października 2012

Karkówka z żurawiną na parze

Pomysł i wykonanie mojego męża :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry karkówki
  • garść żurawin
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Mięso rozbijamy, a następnie nacinamy malutkie "kieszonki", w które wkładamy żurawinę. Tak przygotowane obsypujemy solą, pieprzem, papryką i skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy do parowaru, parujemy 30 minut, odwracamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 30 minut.  Uwaga! Mięso się kurczy podczas gotowania i żurawiny z niego "wypadają", więc kieszonki powinny być dość głębokie i nie powinny być zbyt blisko siebie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)