Pomysł i wykonanie mojego męża :)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 plastry karkówki
- garść żurawin
- sól, pieprz
- ostra papryka
- oliwa z oliwek
Mięso rozbijamy, a następnie nacinamy malutkie "kieszonki", w które wkładamy żurawinę. Tak przygotowane obsypujemy solą, pieprzem, papryką i skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy do parowaru, parujemy 30 minut, odwracamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 30 minut. Uwaga! Mięso się kurczy podczas gotowania i żurawiny z niego "wypadają", więc kieszonki powinny być dość głębokie i nie powinny być zbyt blisko siebie.
Sprawdź też: Gulasz-na-parze-z-karkówki, Karkówka-w-marynacie-miodowo-pomidorowej, Ziołowa-karkówka-na-parze, Karkówka-na-parze-z-sosem-czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania! :)