niedziela, 26 stycznia 2014

Kurczak na parze w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (na 6 porcji):

  • pierś z kurczaka
  • puszka ananasów
  • słoik papryki konserwowej
  • 2 duże cebule
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sól i mieszamy. Gotujemy w parowarze 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby kawałki mięsa się nie posklejały. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Paprykę kroimy w paski, ananas w kawałki i dodajemy do cebuli. Po chwili zalewamy wszystko sokiem z ananasa (można też dodać zalewę z papryki, jak ktoś lubi badziej kwaśne). Do warzyw dodajemy ugotowane na parze mięso. Na koniec dodajemy sporą łyżkę koncentratu pomidorowego i solimy do smaku. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)