niedziela, 27 maja 2012

Ziołowa karkówka na parze

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry karkówki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia, tymianek, rozmaryn
  • kurkuma, oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Karkówkę rozbijamy młotkiem do mięsa. Solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem, bazylią, tymiankiem i oregano. Wszystkie przyprawy wmasowujemy w mięso i polewamy delikatnie oliwą z oliwek.  Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wkładamy do parowara i parujemy 20 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i parujemy kolejne 20 minut. Śmietanę, majonez mieszamy z odrobiną bazylii, oregano, kurkumą solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub warzywami na parze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)