niedziela, 20 maja 2012

Sałatka Cezar z kurczakiem na parze

Składniki:

  • pół piersi kurczaka (1 filet)
  • sałata lodowa
  • 150g sera żółtego
  • 4 kromki chleba (kilkudniowego)
  • 160ml śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • bazylia, oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Mięso: Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy i oprószamy przyprawą do kurczaka. Mięso wkładamy do parowara i parujemy 20 minut. Studzimy ugotowane mięso.
Grzanki: Chleb kroimy w małe kosteczki i układamy na blasze. Posypujemy czosnkiem granulowanym i bazylią. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (z termoobiegiem!) do 180 stopni i suszymy grzanki przez 8-10 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyłączeniu piekarnika można jeszcze chwilę potrzymać blachę w środku. Ostudzić grzanki.
Sos: Śmietanę, majonez i sok z cytryny (mniej niż z 1/2 cytryny) mieszamy. Dodajemy czosnek granulowany, pieprz, bazylię, oregano i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, żeby sie "przegryzło".
Sałatka: Sałatę lodową rwiemy na niewielkie kawałki (nie kroimy!). Ser kroimy w niewielkie kosteczki i dodajemy do sałaty. Dodajemy też wcześniej przygotowane grzanki i mięso i zalewamy sosem. Wszystko mieszamy i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)