niedziela, 20 maja 2012

Schab na parze z sosem chrzanowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry schabu
  • 2 spore łyżki śmietany
  • 2 spore łyżeczki chrzanu tartego (ze słoika)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie

Schab rozbijamy młotkiem do mięsa. Następnie solimy, pieprzymy, posypujemy dość obficie słodką papryką i na koniec ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieramy w mięso i ostawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do parowara, parujemy 20 minut, po czym przekładamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 20 minut. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, po szczypcie soli, pieprzu i cukru i mieszamy wszystko ze sobą. Mięso polewamy sosem chrzanowym i podajemy z warzywami ugotowanymi na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)