czwartek, 16 lutego 2012

Pampuchy

Z okazji Tłustego Czwartku, proponuje pączki na parze :)
Pampuchy (bez marmolady) można także podawać do gulaszu.

Składniki (ok. 25-30 sztuk):

  • 1,5kg mąki
  • 0,5l mleka
  • 1/4 kostki masła (lub masła roślinnego)
  • kostka drożdży (10dkg)
  • 3 jajka i 2 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • ewentualnie marmolada (dżem, powidła)

Mleko zagotowujemy. Drożdże mieszamy z 5 łyżeczkami cukru i 5 łyżkami mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem. Do 1kg mąki dodajemy jajka z cukrem, wyrośnięte drożdże i po trochu mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką, tak aby nie przyklejało się do rąk. Odstawiamy ciasto na chwilkę do wyrośnięcia.

Pączki na parze:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i szklanką odciskamy krążki. Na jeden krążek nakładamy marmoladę, przykładamy drugi i zgniatamy brzegi, tak aby marmolada się nie wydostała. Układamy na stolnicy posypanej mąką, aby pampuchy jeszcze trochę wyrosły. Gdy wyrosną parujemy je partiami po 15 minut. Można posypać cukrem pudrem po wierzchu.

Pampuchy do mięsa:
Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy posypanej mąką, aby jeszcze trochę wyrosły, po czym parujemy je partiami po 10 minut. Podajemy z gulaszem i surówką. Odrywamy kawałki i maczamy w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)