niedziela, 5 lutego 2012

Kurczak gyros na parze i ziemniaki z parowaru

Składniki (na 2 porcje):

  • pół piersi z kurczaka (1 filet)
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy, tak żeby każdy kawałek był obtoczony przyprawą. Odstawiamy do lodówki na 4 godziny (może być nawet cała noc - im dłużej tym lepiej). Mięso przekładamy na dolną podstawkę parowaru.
Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i myjemy. Posypujemy rozmarynem, tymiankiem, ostrą papryką i solą. Mieszamy, wkładamy na drugą podstawkę parowaru (mięso musi być na niższej podstawce, bo puszcza soki) i parujemy 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)