niedziela, 26 lutego 2012

Japońskie babeczki na parze

Składniki (na 8 babeczek):

  • 150g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju

Różowe babeczki:
Zamiast mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kisielu czerwonego (np. truskawkowego). W ten sposób można robić różnokolorowe babeczki w zależności od koloru kisielu.

Brązowe babeczki:
2 łyżeczki kakao i dopełniamy do 150g mąki.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy tak długo, aby otrzymać jednolite ciasto. Rozlewamy do foremek (polecam silikonowe), wstawiamy do parowaru i parujemy 15 minut (lepiej nie ustawiać foremek w miejscach gdzie skrapla się woda - w moim przypadku jest to sam środek podstawki w parowarze). Po uparowaniu wyciągamy babeczki z foremek i wykładamy na papier śniadaniowy, żeby wchłonął wilgoć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)