niedziela, 8 stycznia 2012

Kurczak gotowany na parze w sosie pomarańczowym

Mięso na słodko? Sama nie byłam przekonana, ale to jest naprawdę świetne!

Składniki (na 4 porcje):
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego (100%)
  • pomarańcz
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa sól, pieprz i miód, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Zagotowujemy niewielką ilość wody w garnku do gotowania na parze. Gdy woda zacznie wrzeć na wkładkę do garnka wykładamy mięso. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aby kawałki mięsa się nie posklejały. Po ugotowaniu mięso przekładamy do zwykłego garnka i zalewamy sokiem pomarańczowym. Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańcz. Ewentualnie zamiast pomarańczy można dodać szczyptę ostrej papryki. Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)