piątek, 20 stycznia 2012

Kurczak curry gotowany na parze

UPDATE - 19 marca 2012 r.

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka
  • puszka ananasów
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • przyprawa curry
  • sól
  • ryż

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa sól, curry i mieszamy. Do pierwszej podstawki parowara wkładamy podstawkę do gotowania ryżu, wsypujemy ryż i wlewamy wodę (trochę więcej niż ryżu). Parujemy 10 minut, po czym podstawkę z ryżem przekładamy do drugiej podstawki, a do pierwszej wkładamy mięso. Parujeny 20 minut. Po ugotowaniu mięso przekładamy do zwykłego garnka. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy to 1,5 szklanki wody i 0,5 szklanki zalewy z ananasów i zagotowujemy. Śmietanę hartujemy i dodajemy do sosu. Doprawiamy sporą ilością curry i solą do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Ryż wykładamy na talerz i polewamy go mięsem z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)