niedziela, 9 grudnia 2012

Gulasz na parze z karkówki

Składniki (na 2 porcje):


  • 2 plastry karkówki (lub dowolnego innego mięsa wieprzowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • cebula

Karkówkę kroimy w kostkę, nacieramy rozmiażdżonym czosnkiem, a następnie pozostałymi przyprawami roztartymi w moździerzu. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie wstawiamy do parowara na godzinę. 20 minut przed końcem parowania kładziemy na mięso cebulę pokrojoną w piórka. Podajemy z kaszą i warzywami.



2 komentarze:

  1. mega schematyczny ten przepis. Dla mnie niezrozumiały. Rozumiem ze podajesz samo mięso bez wywaru? czy jak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak. Kto powiedział, że gulasz musi być z sosem? Schematyczny przepis? - i dobrze - ma być prosto i szybko ;P

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania! :)