sobota, 14 lipca 2012

Rolada z kurczaka z żurawiną na parze

Kolejne danie z kurczakiem na słodko.

Składniki (na 2 porcje):

  • pół piersi z kurczaka (1 filet)
  • garść suszonej żurawiny lub dżem żurawinowy
  • sól, pieprz

Pierś kroimy wzdłuż na 2 części i rozbijamy, tak aby filety były dość długie. Każdy tak powstały filet solimy i pieprzymy z dwóch stron. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, żeby trochę napęczniała. Następnie odlewamy wodę i miksujemy żurawinę blenderem, tak aby powstała w miarę gładka masa. Mięso smarujemy żurawiną. Wszystko zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Mięso wkładamy do parowara i parujemy 20 minut. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)