niedziela, 22 kwietnia 2012

Łopatka wieprzowa na parze

Składniki (na 2 porcje):

  • 0,5kg łopatki wieprzowej
  • 2 spore łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • majeranek

Łopatkę kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Musztardę mieszamy z przyprawami (po około pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki) i nacieramy mięso, na koniec posypujemy z każdej strony majerankiem, po czym zostawiamy do zamarynowania na 7 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wkładamy mięso do parowara i parujemy 20 minut, po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 20 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)