piątek, 22 lutego 2013

Galaretki drobiowe

Pierwszy raz to gotowałam galaretki i postanowiłam się niejako pochwalić i podzielić :P

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 udka z kurczaka
  • włoszczyzna (seler, pietruszka, por)
  • 2 marchewki
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • żelatyna (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
  • groszek
  • jajko gotowane
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Udka, marchewkę i włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok. 1 godziny. Jak zacznie się gotować dodajemy soli. Jak już będzie ugotowane wyjmujemy wszystko z garnka. Przecedzamy bulion, zostawiamy ok. 1 litra. Przyprawiamy do smaku, dodajemy żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie obieramy mięso z kości i je kroimy. Przygotowujemy marchewkę, groszek, jajko i posiekaną pietruszkę - wkładamy do kubeczków. Następnie wkładamy mięso i zalewamy bulionem. Kubeczki wkładamy do lodówki i czekamy aż zgęstnieją.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)