Produkty i potrawy | Dozwolone | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Pieczywo | pieczywo jasne, czerstwe, sucharki, graham w ograniczonej ilości; | pieczywo razowe, żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże; |
Produkty zbożowe | mąka pszenna, jasna; drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna; płatki owsiane; ryż; drobne, delikatne makarony; | mąki razowe; grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony; |
Mleko i produkty mleczne | mleko 2% tłuszczy, słodkie i zsiadłe; mleko w proszku odtłuszczone; ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany; | produkty mleczne przekwaszone, sery żółte i topione; |
Jaja | gotowane na miękko, w koszulkach; ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup; | gotowanie na twardo i smażone w zwykły sposób; |
Mięso, drób, wędliny, ryby | mięsa chude i chudy drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, chude wędliny, parówki; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz; | tłuste gatunki mięs i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna; tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane; ryby wędzone; |
Tłuszcze | masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa, słodka śmietanka; masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości; | śmietana kwaśna; smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy; |
Ziemniaki | gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree; | frytki, wszelkiego rodzaju smażone, placki ziemniaczane, pyzy; |
Warzywa | gotowane: marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak, młody zielony groszek (w ograniczonej ilości), młoda fasolka szparagowa; warzywa "z wody", w formie puree, poprószone mąką, ewentualnie z dodatkiem świeżego masła; na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki, cykoria, utarta marchewka, ewentualnie z jabłkiem; | wszystkie odmiany kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki, chrzan, grzyby; potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone; warzywa konserwowane octem; |
Owoce | dojrzałe bez skórki i pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, maliny, porzeczki, czarne jagody - w formie przecieru lub soku; | wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy; |
Suche nasiona roślin strączkowych | --- | wszystkie są zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja; |
Cukier i słodycze | cukier, miód, dżemy bez pestek; przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) z dodatkiem cukru - kompoty i galaretki; | chałwa, czekolada; słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy; |
Przyprawy | tylko łagodne w ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, wanilia, kminek, ewentualnie cynamon; | ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle; |
Zupy | kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców; zupy warzywne czyste - barszcz, pomidorowa; zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana; zupy na odtłuszczonych wywarach mięsnych lub z kości cielęcych lub wołowych o ile nie ma przeciwwskazań; zupy zagęszczone zawiesina z mąki w wodze lub mleku - bez zasmażek; zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła; | kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa; zupy zaprawiane zasmażkami lub śmietaną; |
Potrawy mięsne i rybne | gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; | smażone, duszone, pieczone - w sposób konwencjonalny; |
Potrawy z maki i kasz | kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki; | smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki; |
Sosy | o smaku łagodnym zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance - koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; | wszystkie na zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki; |
Desery i ciasta | kompoty, kisiele, galaretki - z owoców dozwolonych (owoce pestkowe przetarte); mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne; czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt; | desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak kruche, francuskie, keks, makowiec; |
Napoje | herbata, herbata z mlekiem lub cytryną, kawa zbożowa, mleko, kakao owsiane, napoje owocowe, soki warzywne; | kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe; |
piątek, 6 stycznia 2012
Dieta lekkostrawna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania! :)