UPDATE - 29 lipca 2012r.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 plastry karkówki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek
- słodka papryka, ostra papryka
Karkówkę niebyt mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny (im dłużej tym lepiej). Wkładamy do parowaru i parujemy 30 minut, po czym odwracamy mięso na drugą stronę i parujemy kolejne 30 minut.
Majonez i śmietanę mieszamy w miseczce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę słodkiej papryki, mieszamy.
Mięso polewamy sosem czosnkowym i podajemy z warzywami ugotowanymi na parze (np. brokułami).
Ellou... mam taką nieśmiałą uwagę, że może czas parowania karkówki zależy od jej grubości, bo tego mnie uczy doświadczenie. Tak więc jeśli karkówka ma 1,5 cm grubości to może by wystarczyło z 15 minut na jedną stronę. 30 minut to raczej - tak na moje wyczucie dla grubości 3 cm. Poza tym: gratuluję świetnego tematu "w chmurach" - na parze i w wodzie! Cool.
OdpowiedzUsuńPlastry karkówki zawszę biorę 1-1,5cm i mocno rozbijam. Kiedyś gotowałam 50 minut w sumie i było twarde mięso.
OdpowiedzUsuń