poniedziałek, 5 marca 2012

Biszkopt na parze

Czy ktoś powiedział, że piec można tylko w piekarniku? :P

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na najwyższych obrotach i po trochu dodajemy cukier. Gdy będą ubite na sztywną pianę dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto wykładamy do naczynia, wkładamy do parowaru i parujemy 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Jeżeli patyczek jest mokry to parujemy jeszcze 5 minut. Uwaga! Po otworzeniu pokrywy parowaru ciasto opada. Ja ciasto wyłożyłam do foremek od babeczek, żeby otrzymać małe biszkopciki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)