Składniki (na 4 porcje):
- pierś z kurczaka
- puszka ananasów
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- przyprawa curry
- sól
- ryż
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa sól, curry i mieszamy. Do pierwszej podstawki parowara wkładamy podstawkę do gotowania ryżu, wsypujemy ryż i wlewamy wodę (trochę więcej niż ryżu). Parujemy 10 minut, po czym podstawkę z ryżem przekładamy do drugiej podstawki, a do pierwszej wkładamy mięso. Parujeny 20 minut. Po ugotowaniu mięso przekładamy do zwykłego garnka. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy to 1,5 szklanki wody i 0,5 szklanki zalewy z ananasów i zagotowujemy. Śmietanę hartujemy i dodajemy do sosu. Doprawiamy sporą ilością curry i solą do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Ryż wykładamy na talerz i polewamy go mięsem z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania! :)