niedziela, 28 października 2012

Karkówka w marynacie miodowo-pomidorowej na parze

Po dłuższej przerwie wracam powoli do tworzenia nowych przepisów. Ten powstał w kilka minut z tego co akurat było w lodówce :D

Składniki (na 2 porcje):


  • 2 plastry karkówki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Karkówkę rozbijamy młotkiem do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z miodem, koncentratem i musztardą. Marynatę lekko solimy i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, żeby całość uzyskała konsystencję majonezu. Smarujemy karkówkę marynatą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie wkładamy plastry mięsa do parowaru na godzinę, w połowie czasu odwracając na drugą stronę. Podajemy z surówką lub warzywami na parze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania! :)