- 2 plastry karkówki (lub dowolnego innego mięsa wieprzowego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- cebula
Karkówkę kroimy w kostkę, nacieramy rozmiażdżonym czosnkiem, a następnie pozostałymi przyprawami roztartymi w moździerzu. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie wstawiamy do parowara na godzinę. 20 minut przed końcem parowania kładziemy na mięso cebulę pokrojoną w piórka. Podajemy z kaszą i warzywami.
Sprawdź też: Karkówka-w-marynacie-miodowo-pomidorowej, Karkówka-z-żurawiną, Ziołowa-karkówka-na-parze, Karkówka-na-parze-z-sosem-czosnkowym
mega schematyczny ten przepis. Dla mnie niezrozumiały. Rozumiem ze podajesz samo mięso bez wywaru? czy jak?
OdpowiedzUsuńTak. Kto powiedział, że gulasz musi być z sosem? Schematyczny przepis? - i dobrze - ma być prosto i szybko ;P
OdpowiedzUsuń