- 150g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
Różowe babeczki:
Zamiast mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kisielu czerwonego (np. truskawkowego). W ten sposób można robić różnokolorowe babeczki w zależności od koloru kisielu.
Brązowe babeczki:
2 łyżeczki kakao i dopełniamy do 150g mąki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy tak długo, aby otrzymać jednolite ciasto. Rozlewamy do foremek (polecam silikonowe), wstawiamy do parowaru i parujemy 15 minut (lepiej nie ustawiać foremek w miejscach gdzie skrapla się woda - w moim przypadku jest to sam środek podstawki w parowarze). Po uparowaniu wyciągamy babeczki z foremek i wykładamy na papier śniadaniowy, żeby wchłonął wilgoć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania! :)